Den kræft fremkaldende ædelgas radon er stort set altid til stede i især etplans huse, hvor radon siver op fra undergrunden og direkte ind i stuer og værelser. Du bør, såfremt du og din familie bor i et sådant hus, være opmærksom på radon forekomsten i boligen. Ellers udsætter I jer selv for risiko.

Radon er kendt for at fremkalde lungekræft, og er under mistanke for at medvirke til udvikling af leukæmi hos små børn. Derfor bør du sørge for at få målt radon niveauet i boligen, så at du kan træffe nødvendige foranstaltninger, skulle det vise sig at være for højt.

Hvordan foregår måling af radon i hjemmet?

Når du ønsker at måle mængden af radon i din bolig, kan du benytte en såkaldt radon måleboks. En radon måleboks er et dosimeter, som placeres i boligen, og her optager de radioaktive partikler fra radon atomer i enten sporplast eller kulstoffiltre. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du anvender lukkede dosimetre med sporplast.

Du bør benytte mindst to radon målebokse, og de skal stå i dit hjem i minimum to måneder. Allerhelst skal måleboksene opstilles i de rum du bruger mest, for eksempel soveværelset og stuen. Er huset opdelt i flere etager, skal du have mindst én radon måleboks på hver etage. Har du beboelses rum i kælderen, skal disse altid måles. Måleboksen skal placeres mindst 25 centimeter fra væg, gulv og loft, og mindst halvanden meter fra nærmeste varmekilde, vindue, yderdør eller ventilations åbning.

Denne måle metode kaldes passiv radon måling, og er en såvel nem og billig som nøjagtig måle metode. Når måleboksene har stået i boligen i et par måneder, kan de indbyggede dosimetre nemt aflæses. Her kan du se, om radon niveauet i din bolig er for højt.

Du kan læse mere om radonmåling og radonsikring på radonhuset.dk